De Standaard 22.08.2018

Anne Zellien ontwerpt sinds 1987 juwelen vanuit Antwerpen. Onlangs lanceerde ze een eerste mannencollectie, begin september presenteert ze een capsulecollectie die ze creëerde voor het Belgische modelabel Xandres. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Wat was recent je beste aankoop?
‘Een jas van het Deense label Rains. Een goede basic, mooi van snit en super voor op de fiets.’

Welk kledingstuk zul je nooit weggooien?
‘Een prachtige, antracietgrijze vintage cocktailjurk van Martine Sitbon, gekregen voor mijn vijftigste verjaardag van een dierbare vriendin die al enkele jaren geleden overleden is.’

Wat was je eerste designerstuk?
‘De saterlaarsjes van Martin Margiela, twintig jaar geleden gekocht. De prijs ben ik vergeten maar goedkoop waren ze niet. Ik draag ze niet meer, maar kan er toch geen afstand van nemen.’

Welke kleur komt het vaakst terug in je kleerkast?
‘De kleuren van de Franse schrijver Stendhal: Le Rouge et le Noir. Ik hou van het flamboyante rood en temper het graag met zwarte accenten.’

De meest waardevolle stijltip die je ooit kreeg?
‘Van mijn moeder, die me vrij snel leerde een kledingbudget te beheren. Zij raadde mij aan elk seizoen een paar goede, tijdloze basics te kopen. Het mocht ook wel wat kosten want zij geloofde in duurzaamheid.’

Wie is je grootste stijlicoon?
‘Mijn moeder in de jaren zestig. Onwaarschijnlijk knap en altijd zeer stijlvol gekleed. Elke foto uit die periode straalt klasse uit.’

Wat is je grootste modeblunder?
‘Die heb ik niet. Ik koop niet veel en altijd zeer bewust.’

Wie is je favoriete ontwerper?
‘Het merk AVe van Annick Vandecapelle, jammer genoeg al jaren gestopt. Ik draag heel graag jurken, de hare waren heel vrouwelijk en prachtig van snit en stoffen. Gelukkig heb ik aardig wat jurken van haar die ik blijf dragen en koesteren.’

Wat is je favoriete kledingwinkel of mode-adresje?
‘Ik hou van schoenen en het merk Repetto kan me altijd bekoren. De ballerina’s, derby’s en pumps zijn super. Ze produceren tijdloze modellen met een heel goede leest. Ik vind het fijn om een paar dat mij bevalt te kunnen vervangen als ze versleten zijn.’

In welk kledingstuk zullen we je nooit zien?
‘In een legging. Het lelijkste kledingstuk ooit.’

UIT De Standaard 22.08.2018: ‘Mijn moeder is mijn grootste stijlicoon’ door Kim De Craene


Info: De capsulecollectie van Anne Zellien voor Xandres wordt gelanceerd op de Antwerp Fashion Days van 7-9 september 2018 en is daarna te koop in alle Xandres en Xandres Gold brand stores en online